Сега четеш
Защо общуването е толкова важно
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Защо общуването е толкова важно

Водеща дейност за детето в тийнейджърска възраст става общуването с връстниците – то започва да открива себе си чрез принадлежността си към определена група. Справянето с това предизвикателство отнема голяма част от времето и мисълта на вашия юноша както в училище, така и вкъщи. Това е и обяснението защо изведнъж започва да ви се струва, че любвеобилното и любознателно доскоро дете е загубило всякаква мотивация да учи и да се развива и често немотивирано сменя желанията, хобитата си, спортовете.

Това е времето, когато приятелството (а и интересът към противоположния пол) става жизненоважно, за добро и за лошо. Идеята за „групова идентичност“ започва да играе роля, а натискът от страна на връстниците започва да влияе на детето ви и то може да започне да прави неща, които вероятно не би направило само.

 

Съвети към родителите:

  • Вашето дете ще започне да тества границите и да се влияе от своите приятели. Това е моментът да изберете битките, които си заслужават. Например, избягването на наркотиците, алкохола и цигарите са по-важни битки от тези дали синът ви ще поиска да се подстриже нула номера или дъщеря ви да носи по-къса пола, нали?
  • Не се изненадвайте, ако вашето 11-годишно дете понякога прави някакъв импулсивен избор или взима лоши решения. Просто в удобен момент поговорете с него за това и му дайте възможност да избира между няколко добри решения.
  • Общувайте с детето си! То все още цени вашето мнение и трябва да знае, че вие го подкрепяте.
  • Внимавайте, когато критикувате. Стремете се да критикувате поведение, определено действие или реакция, но не и личността на детето.
  • Сега е удобният момент да му покажете, че му давате възможност да взема самостоятелни решения, но това означава и да поеме отговорност за последствията от тях.
Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре