Сега четеш
Важните разговори, които да проведем с нашето порастващо дете
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Важните разговори, които да проведем с нашето порастващо дете

Навлизането на детето в пубертета и свързаното с това засилено общуване с връстниците неизбежно ви изправя пред въпроса кога и как да проведете онези „трудни разговори”, от които всеки родител малко се плаши – за алкохола и наркотиците, за секса и парите, за изборите и грешките…

Струва ви се рано да говорите за това? Та детето е едва на 11 или 13! Всъщност, никак не е рано. Децата навлизат във възраст на експериментиране, а и по-широкото и лишено от контрол пространство, в което се озовават, напускайки началното училище, отваря възможности за ситуации, в които те могат да бъдат подложени на натиск от средата. По-добре е да бъдат подготвени за всичко това. Не забравяйте, че и онлайн пространството изобилства от материали по тези теми и често децата попадат на информация, която е невярна, подвеждаща или плашеща за тях, особено ако не са имали разговори по такива въпроси с хората, на които най-много вярват – родителите.

 

Съвети към родителите:

  • Използвайте споделените от детето ситуации, за да проведете разговор по някои от важните в тази възраст теми – енергийни напитки, алкохол, цигари, наркотици, секс.
  • Ако се случи така, че по новините или в някой филм стане въпрос за някоя от изброените вече трудни теми, отново се опитайте да поговорите с детето за това – без да нравоучителствате, пробвайте да разберете какво е мнението на детето, провокирайте го, разкажете му вашата гледна точка.
  • Задавайте отворени въпроси. Избягвайте въпроси, които предполагат еднозначен отговор „да· или „не”. Насърчавайте вашия тийнейджър да споделя какво мисли и чувства по отношение на това, което дискутирате.
  • Не съдете, а изслушвайте – така вашият тийнейджър ще може честно да разговаря с вас.
Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
1
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре