Сега четеш
Спортът също е от значение
Ах, тези оценки
Само за родителите на момичета
Алкохол, цигари, наркотици
Болките на растежа: как да действаме
Помощ: синът ми е с подути и болезнени гърди
Правото да пораснеш
Когато e Нова година, а детето ти е пораснало…
Детето ми има криви зъби! Ами сега?!
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Спортът също е от значение

Спортът също е от значение

Помислете за физическото и психичното здраве на детето, защото те са тясно свързани. Дългото заседяване на едно място не е препоръчително, а увеличаващият се процент на затлъстяване сред децата и падането на възрастовата граница на хипертонията правят спорта вече по-скоро необходим, отколкото препоръчителен. Упражняването на някакъв вид спорт подпомага не само физическото развитие на детето, но и подкрепя неговото психологично израстване и академични успехи. Спортът укрепва самочувствието, развива качества като самостоятелност, умения за работа в екип, постоянство и едно много важно умение – умението да губиш. Чувството за победа е сладко, но много по-важно е детето да се научи да губи, без да се обезсърчава, за да може да поизтупа коленете си и да продължи напред.

 

Съвети към родителите:

  • Ако малчуганът до момента не е проявявал никакъв интерес към спорта или пък е отказвал всякакви спортни занимания, не се обезсърчавайте – никога не е късно да започне.
  • Дори детето да не спортува активно, опитвайте се да му осигурявате физическа активност – игри с приятели навън, скейт или ролери в парка, каране на колело, дори ако щете, повече вървене пеша – нищо от това няма да е излишно.
  • Силовите спортове и фитнесът не са препоръчителни в тази възраст на бърз растеж. Помислете за някои от по-леките и хармонично развиващи тялото спортове – плуване, колоездене, волейбол, баскетбол, балет и т.н.

 

Виж още

 

Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре