Сега четеш
Само за родителите на момичета
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Само за родителите на момичета

Пред очите ви вашето доскоро малко момиченце се превръща в девойка и идва времето да поговорите с нея по т.нар. женски въпроси, един от най-важните сред които е този за менструацията. Това понякога смущава родителите и те се чудят как и кога да започнат разговора и как да разкажат всичко просто и разбираемо?

Специалистите препоръчват първият разговор да се проведе в началото на половото съзряване – на 8-11-годишна възраст, още преди първия менструален цикъл. Имайте предвид, че за някои момичета първата менструация настъпва още на 8-9 години, докато при други това става по-късно – на 14 и дори 16 години.

И така, изберете най-удобният според вас момент и не отлагайте този разговор, защото появата на менструацията често предизвиква страх и безпокойство, объркване и дори паника у момичето. Ако то е подготвено предварително какво го очаква, ще реагира по-спокойно и уверено, когато това се случи.

Виж още

 

Съвети към родителите:

  • Изберете подходящ и естествен момент да проведете този разговор – той може да се провокира например, когато сте на щанда с превръзки или от реклама по телевизията. Може да й купите и образователна книжка по темата.
  • Обяснете всички кратко и достъпно, без излишна и трудна за осмисляне информация, използвайте точните думи, а не евфемизми. Най-важно е да убедите дъщеря си, че физическите и всички останали промени, които предстои да се случат с нея, са напълно нормални и очаквани.
  • Споделете своя опит. По този начин дъщеря ви ще разбере, че това е нормален физиологичен процес при всяка жена и не бива да е причина за притеснение, страх или срам.
  • Разказът ви за менструацията и половото съзряване трябва да е позитивен, за да възприеме дъщеря ви менструацията като естествено явление, а не като тежка особеност на женския организъм. Разкажете за продължителността на цикъла и за първоначалното му нестабилно кръвотечение, бъдете честни и я предупредете, че менструацията може да е болезнена.
  • Покажете й какви са възможните хигиенни продукти, предназначени за дните на месечния цикъл.
  • Нека и бащата научи голямата новина, когато това се случи. Подкрепата му към момичето в този момент, ще й помогне да се превърне в уверена млада жена.
Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре