Сега четеш
Помощ: синът ми е с подути и болезнени гърди
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Помощ: синът ми е с подути и болезнени гърди

Наскоро една моя приятелка ми се обади късно вечерта, плачейки. Попитах я какво става, а тя ми отговори, че синът й, който в момента е на 13 години и е див тийнейджър, се е оплакал, че много го боли едната гърда. Когато го опипала, тя открила, че зърното и ореолчето около него са доста подути и твърди. Тъй като покрай работата ми бях чела за този проблем в юношеската възраст, веднага я успокоих, че най-вероятно се дължи на хормоните, които започват да бушуват през пубертета. Разбира се, спестих да й кажа, че може да става дума за наистина сериозен проблем. Казах й обаче, че задължително трябва да заведе Марти на мамолог, за да му направят ехография. Още на другия ден тя записа час и направиха консултация със специалист. Слава Богу, всичко с Марти беше наред – нямаше никакъв повод за притеснение, докторът беше казал, че това е съвсем нормален процес, който при някои тийнейджъри се проявява по-сериозно. В медицината състоянието е известно като юношеска (пубертетна) гинекомастия.

 

И така, какво трябва да знаем като родители на тийнейджъри за юношеската гинекомастия?

 

Какво представлява юношеската гинекомастия

През пубертета тялото на момчето започва да се променя, като част от този процес при някои момчета започва да се наблюдава и увеличаване на гръдните жлези. Това състояние се нарича гинекомастия (от гръц. – gynec (жена) и mastos (гърда) и се смята за нормален физиологичен процес, свързан с израстването на детето.  Според данните от увеличаване на гръдните жлези страдат от 4 до 69% от момчетата през пубертета. Най-рано това се случва около 10-годишна възраст, като честотата е най-голяма между 13 и 14 години, след което намалява и към 17 години вече само 10% от момчетата имат гинекомастия.

 

Какво точно се случва

При раждането гърдите на момичетата и момчетата имат еднаква структура – съдържат рецептори, чувствителни и към женските хормони (естрогени), и към мъжките хормони (андрогени). Първите стимулират развитието на гръдните жлези, а вторите имат слаб потискащ ефект. Преди пубертета гръдните жлези са в покой, а след започването му при момичетата се секретират големи количества естрогени и гръдните жлези се оформят напълно. При момчетата в началото има временен хормонален дисбаланс и ефектът на естрогените преобладава над този на андрогените. Това може да доведе до увеличаване на гръдните жлези. С напредването на пубертета нивата на андрогените се повишават и това води до обратно развитие и атрофия на  гръдните жлези.

Внимание: освен физиологична, гинекомастията може да бъде и патологична, затова консултацията със специалист детски ендокринолог или мамолог е задължителна.

 

Как става диагностицирането

При наличието на поодбен проблем задължително е да се направи консултация с детски ендокринолог или мамолог. Те ще ви разпитат подробно откога са симптомите, каква е възрастта на детето, има ли други оплаквания, хронични заболявания, промяна в телесното тегло,  употреба на лекарства и т.н. Преценява се пубертетното развитие като се обръща внимание на промяната на гласа, окосмяването, половите органи. Оглеждат се и се опипват гърдите и съседните лимфни възли. Прави се ехография.

 

Виж още

Какво е лечението

Ако лекарят прецени, че гинекомастията е нормална за съответната възраст и се дължи на пубертета, не са налагат допълнителни изследвания.

Юношеската гинекомастия е нормално явление и в 75-90% от случаите претърпява обратно развитие в продължение на 1 до 3 години. Не е необходимо лечение, но трябва да се проследява. При задържане на физиологичната гинекомастия повече от 1 година след края на пубертета може да се помисли за хирургично лечение.

 

 

 

Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре