Сега четеш
Когнитивното развитие
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Когнитивното развитие

По-малките деца живеят „в момента” и се съсредоточават върху това, което ги засяга точно тук и сега. Около 11-годишна възраст обаче започват да осъзнават, че изборът, който правят сега, може да има дългосрочни ефекти впоследствие. Също така те започват да разбират, че има множество начини да разгледат дадена информация, ситуация или проблем и започват да усещат, че има „сива зона“, в която нещата не са само черни или бели.

По отношение на речта и езика на тази възраст детето има все по-добри речеви и комуникативни умения. Като родители най-вероятно ще усетите не само по-добрите способности на детето си да води продължителен диалог и да води разговор, но и първите нотки на сарказъм.

Вашият тийн ще започне да прекарва свободното си време в дейности като организирани спортове, видеоигри и общуване с приятели, но интересите му често ще се променят. Освен това ще изпитва и по-силно чувство на отговорност, така че не се притеснявайте да му възлагате нови и различни ангажименти и да му гласувате доверие, че ще се справи.

 

Виж още

Съвети към родителите:

 

  • В тази възраст детето ви може да загуби интерес към училището и ученето, така че насърчавайте любопитството му към околния свят и се опитайте да направите ученето по-вълнуващо.
  • Не прекалявайте с ангажиментите на детето извън училище. Заедно с него изберете само няколко извънкласни дейности и се съсредоточете върху ангажираността към тях.
  • Поддържайте връзка с учителите на детето си! Не чакайте детето ви да се прибере с куп двойки, а ежедневно проявявайте интерес към това какво учат в училище и дали нещо го затруднява.
Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре