Сега четеш
Как се променя физически тийнейджърът
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Как се променя физически тийнейджърът

В началото на юношеството пред децата се очертава нов период, като сигнал за него са промените в тялото. Според специалистите навлизането в пубертета започва около 10-ата година на детето. За нормална граница се приема навлизането в пубертета при момичетата да е между 8-ата и 13-ата година, а за момчетата – между 9-ата и 14-ата.

Първата фаза на пубертета е известна като транзитна или преходна. Това е фазата, в която се намират обикновено голяма част от момичетата и поне половината от момчетата при преминаването им в пети клас. През транзитната фаза при децата настъпват физиологични промени, които подготвят тялото им да изпълнява след време репродуктивните си функции. При момичетата това се изразява с повишаване на телесните мазнини, уголемяване на гърдите, окосмяване на мишниците и бикини зоната, по-мазна кожа и коса и, разбира се, първата менструация. Физическите промени при момчетата се изразяват също с появата на вторични полови белези, но и с бурен растеж, нехармонично развитие на различните части на тялото, мутиране на гласа. Понякога тези промени настъпват доста внезапно и със скорост, която трудно успяваме да осмислим, а представете си какво им е на децата…

Съвети към родителите:

  • Физическите промени засягат не само промяната във външния вид на детето, но и неговото отношение към собственото му тяло. Изведнъж се оказва, че е много важно кой номер обувки носиш, дали си по-висок от Жоро, как ти пада косата над очите. Не се присмивайте на тези тревоги и винаги подчертавайте, че вашето дете за вас е най-прекрасното на света.
  • Особено значение има подкрепящата роля на бащата, защото през неговите очи както момчетата, така и момичетата изграждат бъдещото си самочувствие на уверени в себе си мъже и жени.
  • Бурният растеж е свързан с необходимостта от повече сън, пълноценна храна и активна физическа дейност – положете усилия да ги осигурите на вашето дете.
Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре