Сега четеш
Как да се храни тийнейджърът?
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Как да се храни тийнейджърът?

Когато тръгнат на училище, някак неусетно децата променят своите вкусови предпочитания и хранителния си режим. С порастването това се наблюдава все по-ясно – от 5-кратното дневно хранене, характерно за ранната детска възраст, те обикновено преминават на 3-кратно или дори 2-кратно. Как да си обясним това и крие ли някакви рискове?

По темата разговаряме с д-р Елени Пападопулу, педиатър и детски гастроентеролог от „Софиямед“.

 

Когато имаме бебе или малко дете, спазваме определен хранителен режим, но когато децата ни пораснат храненето някак отива на по-заден план…. Какво трябва да знаем за храненето на детето тийнейджър?

Когато в едно семейство се появи бебе, родителите четат много книги и списания в помощ за отглеждането и храненето, като освен това ежемесечно посещават личния лекар и педиатър на детето, от когото вземат съвети за правилно хранене на бебето и малкото дете. Това води неминуемо до спазване на определен режим на хранене, старание за осигуряване на по-добра храна и грижи.

Когато детето порасне, особено когато достигне тийнейджърската възраст, родителите са се върнали в стандартния, активен работен живот, което понякога довежда до ограничено време за осигуряване на готвена, здравословна храна. От друга страна, натовареният и пълен със изисквания живот на тийнейджърите – училище, един или два допълнителни чужди езици, курсове, спорт и др., довежда до спасяване на „ситуацията“ с бързо хранене – дюнер, хамбургер и др.

Съответно изключително е важно хранителният режим и навиците, създадени в по-малка възраст, или поне част от тях, да останат и в тази тъй загадъчна и пълна с изненади възраст. Ако у дома има редовно плодове, ядки и зеленчуци има голяма вероятност и детето тийнейджър да продължи да ги консумира.

Ако трябва да обобщя, храненето на детето тийнейджър е толкова важно, колкото и на малкото дете. Трябва да полагаме усилия да осигуряваме здравословна и рационална храна на детето и да намалим  консумацията на джънкфууд.

Освен това през тийнейджърството често се променят хранителни навици – много често децата на тази възраст стават вегетарианци, ако виждат, че по този начин се хранят родителите или близък приятел. Това е възрастта, в която „как изглежда тялото ми“ заема важна роля в живота на юношата и това също, често променя режима и начина на хранене. Съответно ние като родители трябва да полагаме търпение и време, за да разговаряме с тях, да им обясним, какво е добро и с какво бързата храна или нездравословния режим на хранене вредят в дългосрочен план.

 

Наистина ли в тази възраст вкусовите предпочитания се променят?

Не, не се променят вкусовите предпочитания. На тази възраст се променят навиците и емоционалното състояние на детето, което води до промени в поведението и процеса на хранене. На децата по-често им се налага да се хранят извън дома, запознават се с различни от домашните вкусове и навици. Това води до често използване на изрази като: „това има странен вкус“; „тази храна е безвкусна“; „не готвиш вкусно“ и др.

Често навиците им се доближават все повече до тези на приятелите им, с които прекарват толкова много време заедно.

И още нещо – в стремежа ни да предоставим здравословна храна на юношите забравяме, че тя не трябва да е само полезна, но и привлекателна. С прилагането на трикове за разнообразяване на менюто можем да възвърнем отново интереса към здравословно и разнообразно хранене на децата и от тази възраст.

 

Тийнейджърът, с оглед на това, че се намира в период на засилен растеж, нуждае ли се от повече храна?

Да, на тази възраст децата растат и се развиват бързо, поради което се нуждаят от повече енергия, съответно и храна. Апетитът е обичайно повишен. Важно обаче е откъде идват калориите. Ако детето приема празни калории от храни като пици, чипс, хамбургери и безалкохолни напитки, които са бедни на хранителни вещества, това може да доведе до затлъстяване и до нарушаване на пълноценното развитие на младия организъм, което го прави изтощен и непълноценен.

Хранителният режим трябва да е богат на полезна енергия от сложни въглехидрати, полиненаситени мазнини и протеини, храна, богата на витамини, минерали и микронутриенти, необходими за бързия растеж и промените в тялото, настъпващи през този период.

 

Колко пъти дневно трябва да се храни детето в тази възраст?

Виж още

Хубаво е както възрастните, така и децата в тази възраст да се хранят 4 до 5 пъти дневно. Три основни яденета – закуска, обяд и вечеря, и две междинни –  сутрешна и следобедна закуска. Порциите е хубаво да бъдат умерени. Храненията да са разнообразни и богати на хранителни вещества – белтък, ненаситени мастни киселини и сложни въглехидрати. Всяко хранене трябва да съдържа пресни плодове и зеленчуци.

От друга страна, е хубаво да се ограничат консервираните храни, колбасите, пакетираните храни и безалкохолните напитки, тъй като съдържат консерванти, захари, много сол и наситени мазнини, които не са полезни.

Важно е да се отбележи, че бавното хранене подпомага храносмилането и ускорява чувството за ситост.

Водата е важна част от тялото. Трябва да научим детето да пие поне 2-3 литра вода дневно.

 

Подходящи ли са диетите?

Храненето на тази възраст с оглед засиления растеж трябва да е разнообразно и пълноценно. Здравословният начин на живот и хранене намалява възможността от дефицити на важни витамини и нутриенти. С оглед това е погрешно при децата да се прилагат диети.

Диетите, ограничаващи определени групи храни, нарушават правилното развитие на детето и може да доведат до състояния на депресия, нерядко срещана в тийнейджърската възраст, и до нарушения в храненето като анорексия и булимия.

Богатите на калций храни допринасят за изграждането на силна опорно-двигателна система и намаляват риска от остеопороза в зряла възраст. Липсата на желязо води до анемия с последици като умора, намалена концентрация, дори изоставане в умственото развитие и психични разстройства.

 

Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре