Сега четеш
Емоционалното развитие на тийна
Ах, тези оценки
Само за родителите на момичета
Алкохол, цигари, наркотици
Болките на растежа: как да действаме
Помощ: синът ми е с подути и болезнени гърди
Правото да пораснеш
Когато e Нова година, а детето ти е пораснало…
Детето ми има криви зъби! Ами сега?!
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Спортът също е от значение

Емоционалното развитие на тийна

Пригответе се за бурна разходка с емоциите на вашето порастващо дете. Ще се чувствате все едно сте във влакче в увеселителен парк – на моменти ще е безкрайно весело и забавно, в други – страшно.

Тийнейджърските емоции не са шега!

Ако до миналата година размяната на бележки, хихиканията и коментарите в час са били по-скоро спорадични, сега нарастват драстично. В тези жестове няма и най-малко желание да се провали часът или пък да се вгорчи животът на възрастните. Просто 40 минути час изглеждат загубено време пред възможността да се продължи разговорът за това как Пламен бил погледнал Мими. В тази възраст започва да става по-важно приятелите да не те смятат за смотан, а не дали разбираш задачите по математика. Децата започват да се оглеждат в очите на другите и чрез тях се опитват да очертаят неясните щрихи на собствения си образ. Ако се питате кои са „другите”, отговорът е – в повечето случаи това са приятелите, макар че родителите също продължават да са важни и думите им все още се чуват. Нищо, че тийнейджърът може да скочи насреща ви, да ви обясни, че нищо не разбирате и след това да отиде да провери какво мислят и приятелите му. Всъщност, тази проверка не е нищо друго освен един от първите признаци на здравословното отхвърляне на родителския авторитет. В това няма нищо страшно – за да порасне, детето трябва да се отдели от родителите си и това отделяне започва със съмнения и противопоставяния. Приемете ги спокойно. Детето ви няма никакво желание да ви изхвърли от живота си или да не ви допуска в него. Просто иска да разберете, че вече е голямо.

 

Виж още

Съвети към родителите:

  • Най-важното нещо, към което трябва да се стремите през този период, е да запазите доверието си един към друг.
  • Използвайте концепцията за „семейно време“ – включвайте децата в семейни дейности като разходка в планината, вечеря с баба и дядо и домакинските задължения.
  • Определете границите – какво може да прави само и какво – не.

 

Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре