Сега четеш
Детето ми има криви зъби! Ами сега?!
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Детето ми има криви зъби! Ами сега?!

Забелязали сте, че детето ви има неправилна позиция на някое зъбче, горната му челюст е тясна или пък брадичката му е много назад. Знаете, че трябва да се свържете с ортодонт, но се чудите какво ли лечение ще се наложи… Чували сте за шини, виждали сте тийнейджъри с брекети, а може би някъде сте прочели, че има и друг вариант – т. нар. алайнери.

 

Как да избера?

Преди да се стигне до решението за избор на метод за подреждане на зъбите, трябва да се направи ортодонтски анализ и да се състави план на лечение.

През последните години светът на ортодонтията коренно се промени. Цифровите технологии навлязоха както в планирането, така и в осъществяването на лечението. Архаичните методи за подреждане на зъбите бяха изместени от изцяло дигитално планираната алтернатива на брекетите – алайнерите Invisalign.

Създадени както за лечението на леки, така и за комплексни случаи, Invisalign използват изключително сложна и иновативна дигитална технология, която съчетана с квалификацията на лекуващия лекар позволява изработването на ClinCheck – дигитална симулация на преместването на зъбите, която дава възможност на пациента да види резултата от лечението си, още преди то да е започнало. Алайнерите се изработват по поръчка, индивидуално за конкретния случай, с помощта на перфектна 3D-технология.

 

Предимства на алайнерите Invisalign

Invisalign има неоспорими предимства при лечението на деца в тийнейджърска възраст – лечението е по-прецизно, по-бързо, по-естетично, по-удобно. Позволява на тийнейджърите да хапват всичко, което обичат, и не пречи на обичайните им занимания. Израснали с цифровите технологии, те лесно приемат идеята за дигитално планирано лечение, склонни са да съдействат, вълнуват се от възможността да изпращат снимки през специално приложение за проследяване на лечението.

За разлика от брекетите, няма болка. Спестявате си спешни посещения в кабинета заради разлепени брекети и боцкащи дъги. Неоспоримо предимство е, че няма да се притеснявате от поява на кариозни петна поради затруднено почистване на зъбите, тъй като алайнерите са снемаеми. Запазват еластичността си, осигуряват изключителен комфорт и предсказуем резултат. Прозрачни и удобни, алайнерите нежно придвижват зъбите към желаната позиция.

И все пак, да не забравяме, че брекетите имат две основни предимства – първо, относително по-ниска цена, и второ – не се свалят и няма да се налага да подсещате детето си да ги носи. Деветнайсетгодишния ми опит като зъболекар обаче показва, че това съвсем не означава липса на проблеми. Преди да взема решението да пренасоча практиката си към работа с Invisalign, ежедневието ми в клиниката беше свързано с презалепване на паднали брекети, честа подмяна на загубени канюли, счупени или стърчащи в бузата дъги. При много пациенти след сваляне на брекетите откривах петна на емайла или дори кариеси, тъй като почистването на зъбите е истинско предизвикателство.

 

За какви пациенти и за каква възраст е подходящо лечението с Invisalign?

Алайнерите на Invisalign са подходящи за лечение на широка гама от ортодонтски проблеми във всяка възраст.

Виж още

Навременното лечение на проблемите със захапката и подреждането на зъбите при децата е от съществено значение за нормалния растеж на челюстите, както и за позитивното повлияване на говорните дефекти, дишането през устата и скърцането със зъби.

Алайнерите са ефективни при следните състояния:

  • Недоразвити/тесни челюсти;
  • Скупчване на зъбите/липса на място за постоянните зъби;
  • Разстояния между зъбите;
  • Разположена назад долна челюст (дистална захапка);
  • Разположена напред долна челюст (обратна захапка);
  • Неправилен наклон на зъбите;
  • Кръстосана захапка;
  • Естетична корекция на позицията на зъбите.

Алайнерите неусетно преместват зъбите и се вписват в забързаното ежедневие, защото позволяват по-редки посещения в клиниката (веднъж на 8-10 седмици).

 

Какви грижи трябва да полагаме след лечение с Invisalign, за да запазим резултата?

Поддържането на перфектната усмивка е лесно. След края на ортодонтското лечение, изработваме вакуумни ретайнери и препоръчваме на пациентите си да ги носят един час през деня и да спят с тях в продължение на шест месеца. Каним ги на контролен преглед и след като се уверим, че няма промяна в позицията на зъбите, премахваме дневното носене. Постепенно намаляваме и употребата на ретайнерите, но съветваме пациентите периодично да ги поставят, за да се уверят, че пасват добре.

Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре