Сега четеш
Болките на растежа: как да действаме
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Болките на растежа: как да действаме

В периода на израстване нерядко се случва детето да се оплаква периодично от това, че го болят краката, като болката може да бъде от лека до доста силна. На какво се дължи това – на усиления растеж на костите или на нещо друго? А трябва ли това да ни притеснява като родители? По темата разговаряме с педиатъра д-р Надежда Римпова.

 

Какво представляват т.нар. „болки на растежа“?

Интензивният растеж на костите в определени периоди от детското развитие често се „обвинява“ за болките на растежа, тъй като този проблем е най-чест при здрави и активни деца във възрастта oт 4 до 12 години. Състоянието се характеризира с болки в мускулите и на двата крака – прасец, коляно, предна част на бедрото. Децата най-често се оплакват в късния следобед или вечер, а понякога болките са толкова силни, че могат да събудят детето през нощта. Сутрин болката задължително е отшумяла. Оплакванията могат внезапно да се появяват и изчезват, но могат да продължават с месеци и години. Най-важното е, че те не затрудняват ежедневната двигателна активност на децата. Често болките се явяват няколко дни след по-сериозно физическо натоварване, например спортна тренировка.

 

Каква е причината за появата им?

Няма конкретни доказателства, че растежът на костите е причина за болките в крайниците при подрастващите деца. За най-вероятна причина се счита интензивната  физическа активност при децата, а не растежът. Тичане, скачане, ритане на топка, катерене и други занимания водят до прекомерно натоварване на мускулите и напрежение в сухожилията. Това поставя  опорно-двигателната система на децата под повишени изисквания и болката се явява като резултат.

 

Кога имаме повод за притеснение и как да преценим дали е необходима консултация със специалист?

Ако болката се засилва при движение в колянната или тазобедрената става или се съсредоточава само в единия крак, а детето започне да накуцва;

Ако болката е силна и не отшумява след прилагане на облекчаващи средства;

Ако болката се появява сутрин;

А болката се придружава от оток и зачервяване.

В тези случаи е препоръчително родителят да се обърне към специалист. Детското плоскостъпие също е сред причините за болка в краката и изисква оценка. Наложително е да се обърне внимание и на стойката на детето. В някои случаи болките са следствие от наличие на хиперподвижни стави, което само по себе си не е болестно състояние и често се среща при децата. Консултация се налага и в случаите, когато се измери висока температура или общото състояние на детето се влоши и е придружено от загуба на апетит и отпадналост. Има данни, че емоционалното състояние на детето също оказва влияние върху усещането за болка в крайниците.

Виж още

 

Към какъв специалист трябва да се обърнем?

Редица ставни заболявания се проявяват с болки в крайниците. Специалистът ортопед може да оцени дали при детето болките се дължат на травма, неправилна стойка, плоскостъпие или друго заболяване на опорно-двигателната система. Детският ревматолог установява дали има възпалително ставно заболяване или друго общо състояние със засягане на стави и мускули. Педиатърът е запознат с всяко сериозно състояние, което може да бъде маскирано от болки на растежа и най-своевременно и адекватно би насочил детето при съответния специалист.

 

Има ли начин да помогнем на детето?

Масажът и топлите компреси върху болезнените мускули успокояват болките и схващанията. Горещата баня преди лягане също оказва благоприятен ефект. Медикаментозно самолечение не се препоръчва без консултация с педиатър, тъй като лекарството и неговата доза следва да бъдат съобразени с възрастта на детето. Обикновено се препоръчват Парацетамол и Ибупрофен в подходяща лекарствена форма.

 

Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре