Сега четеш
Алкохол, цигари, наркотици
Ах, тези оценки
Само за родителите на момичета
Алкохол, цигари, наркотици
Болките на растежа: как да действаме
Помощ: синът ми е с подути и болезнени гърди
Правото да пораснеш
Когато e Нова година, а детето ти е пораснало…
Детето ми има криви зъби! Ами сега?!
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Спортът също е от значение

Алкохол, цигари, наркотици

В програмите за здравно образование в училище тези теми са донякъде застъпени. Децата са имали и ще продължат да имат часове, в които ще говорят за вредата от алкохола, цигарите и наркотиците. Възможно е дори те да знаят повечко от вас, затова няма да е излишно да се пообразовате малко. Трябва да сте подготвени и да използвате всеки удобен момент, за да говорите или да коментирате с детето някоя от тези теми. Репортаж по телевизията, филм, случка на улицата… дръжте очите и ушите си отворени и не се притеснявайте да коментирате видяното или чутото. Така или иначе, живеете с децата в един и същи свят и в този свят има и цигари, и алкохол, и дрога. Тъй като въпросът за зависимостите е в основата си въпрос за ценностите, научете детето да отстоява себе си и да казва „не”, без да се чувства зле от това. Вероятно само след година-две то ще се окаже в ситуация, в която доказването пред компанията ще е свързано със запалване на цигара, изпиване на чашка или подръпване на „коз”. Именно тогава то ще се нуждае от силата да казва „не” и да има опори, които няма да му позволят да се чувства ощетено или с наранено самочувствие, че е отказало. А за да е възможно това, бавно и постепенно трябва заедно с него да градите тези опори. Започнете още сега.

 

Съвети към родителите:

  • Говорете с детето си за фактите, свързани с алкохола, цигарите и наркотиците, помогнете му да осмисли причините да не прибягва до тях и да изработи собствени начини да ги избягва в трудни ситуации. Споделяйте с децата факти като например този, че до достигане на зрялост децата нямат нужните ензими за разграждане на алкохола, затова рискът от алкохолно отравяне при тях е много висок.
  • Дайте добър пример относно вашата собствена употреба на алкохол или цигари.
  • Окуражавайте детето си да създава здравословни приятелства и да се занимава с алтернативни на пиенето и пушенето дейности.
  • Насърчете детето да изпробва и да избере спорт, който би му харесвал.
Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре