Сега четеш
7 основни правила за вас, родители
Ах, тези оценки
Само за родителите на момичета
Алкохол, цигари, наркотици
Болките на растежа: как да действаме
Помощ: синът ми е с подути и болезнени гърди
Правото да пораснеш
Когато e Нова година, а детето ти е пораснало…
Детето ми има криви зъби! Ами сега?!
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Спортът също е от значение

7 основни правила за вас, родители

  1. Обръщайте внимание на себе си

Няма идеални деца. Още повече пък идеални тийнейджъри :). За да не хабите нерви покрай всеки повод (не иска да учи, слуша музика, която вие не понасяте, има пиърсинг на пъпа и т.н.), обърнете повече внимание на себе си. Помислете какво се случва с вас, защо не се чувствате щастливи и тогава вероятно ще започнете да разбирате по-добре вашия тийнейджър.

  1. Приемете вашия тийнейджър такъв, какъвто е

Всеки тийнейджър е емоционален и всички негови емоции са по-силни от тези на възрастните. Всеки конфликт (а тийнейджърите могат да живеят в състояние на конфликт с години) се превръща в непоносима болка за юношата и може да се изрази по различни начини: вашият тийн може да се оттегли и да остане в стаята си дни наред или пък да си боядиса косата лилава. Спокойно и сдържано приемете всички промени, които се случват. Приемете синята или зелена коса. Приемете мълчанието и изолацията. Приемете дори това, което ви се струва странно.

  1. Дишайте

Може би ще ви се стори странен съвет… Но опитайте, ще усетите ползата. Преди да започнете разговор с вашия тийнейджър (дори по най-несериозна тема), поемете дълбоко въздух и по този начин потиснете ненужните емоции. В края на краищата трябва да говорите с човек, в чиято душа вилнеят постоянни бури.

  1. Засвидетелствайте вашето внимание

Ако тийнейджърът поиска сладолед, дайте му. Той може да отиде до хладилника и да си вземе сладоледа, но иска вие да го направите. И не защото е мързелив или капризен, а защото иска вашето внимание. Не го разочаровайте, нищо, че вашето дете е голямо, дайте му сладолед.

  1. Разказвайте за себе си

Не питайте тийнейджъра как е преминал денят му, защото той вече е казал, на когото иска. По-добре разкажете за себе си. Не се интересува? Не слуша? Не е точно така. Той ще знае, че щом му разказвате за вашите дела и проблеми, значи, когато има нужда, той също ще може да ви разкаже за своите.

  1. Уважавайте интересите на тийнейджъра

Цял живот сте мечтали да видите сина си футболист или дъщеря си певица… Но той или тя въобще не се интересуват от това. Опитайте се просто да разберете колкото можете повече за интересите на вашето вече голямо дете.

  1. Обичайте порасналото дете

Помислете: когато възрастен се влюби, той се стреми да научи колкото е възможно повече за обекта на любовта си. Започва да се интересува какви книги чете, каква музика слуша, защо понякога лежи с часове на дивана, гледайки тавана. Ние не се караме на любимия човек, напротив, искрено се опитваме да разберем мотивите за неговите действия. Защо тогава се караме на собствените си деца, ако те прекарват часове в изучаване на тавана, вместо да чистят стаята си? С тийнейджъра трябва да се държите по същия начин – да се опитате да научите повече за него и да не го упреквате за това, което не харесвате в него. Ако той гледа към тавана, значи мисли за нещо важно. Нужно е да говорите с него така, както бихте говорили с любим човек.

И най-важното:

Виж още

Животът на тийнейджъра е бойно поле. Всеки ден той е принуден да се бори със себе си, със света, с учители и връстници – с всичко, което му попадне. За да спечели тези безкрайни битки (или поне да се почувства като победител), той се нуждае от надеждна опора.

Домът трябва да се превърне в тази опора. Ако успеете да му осигурите нужната почивка след битката, тогава тийнейджърът не само ще ви бъде благодарен, но винаги ще се втурне към мястото, където се чувства добре и където е разбран.

 

Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре