Сега четеш
Фитнесът: подходящ ли е за тийнейджъри?
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Фитнесът: подходящ ли е за тийнейджъри?

Знаем, че спортът и физическата активност са от изключителна важност за здравето и развитието на децата. Какво, как и колко обаче да се спортува, крие ли някакви опасности хвърлянето в крайности и всъщност фитнесът добър избор ли е за детето тийнейджър. По темата разговаряме с Явор Зайн, кондиционен треньор.

 

Фитнесът – подходящ ли е за тийнейджърите?

Да, подходящ е! Фитнесът е вид спорт, както всеки друг. Той помага за физическото развитие на подрастващите.

 

Защо е добре тренировките да бъдат с треньор?

Треньорът гарантира за правилното изпълнение на техниката на всяко упражнение, така че да извлече максималния ефект и в същото време да минимизира риска от травмиране. Треньорът изготвя програма, включваща упражнения според нуждите на трениращия, според неговата моментна физическа подготовка и възможности.Треньорът следи прогреса и прави необходимите промени по програмата. Треньорът е и мотиватор… И всичко това е възможно, защото треньорът има теоритични и практически познания.

 

По колко пъти седмично и по колко време е препоръчително да бъдат тренировките?

Всичко зависи от целите на трениращия, но минимумът е поне 2 пъти седмично, като продължителността може да трае 30-40 мин. до около 2 часа. Всичко зависи от целите на трениращия и програмата, изготвена за деня.

 

На какви резултати може да се разчита от фитнеса?

Виж още

Резултатите могат да бъдат различни според целите. Но винаги се постига физическо и психическо здраве. Самото ускоряване на пулса, раздвижване на кръвта в тялото, раздвижването на ставите и мускулите гарантира човек да се чувства по-добре в нормалното си ежедневие. Освен това при физическо натоварване се тренира и заздравява нервната система. Мускулите и ставите стават по-издръжливи и устойчиви на всякакви ежедневни натоварвания – да изтичаш, за да хванеш автобуса, да се качиш до 8-мия етаж по стълбите, да занесеш торбите от пазара до вкъщи и много други примери от ежедневието.

На второ място може да се постигне и добра визия на тялото, което от своя страна влияе благотворно на самочувствието.

На трето място чрез различни упражнения във фитнеса може да се подобрят резултатите на спортисти като футболисти, хокеисти, боксьори и т.н. Фитнесът предлага спортно специфични упражнения, които да помогнат развитието на спортуващия и даващи му преднина пред другите, например – те могат да го направят по-бърз, по-гъвкав, по-силен, с по-добра координация, по-добра стабилност на терен и т.н.

 

Безопасен ли е приемът на протеини от тийнейджърите и ако да, защо – въпрос, от който много родители се вълнуват?

Тук вероятно въпросът е дали е опасен протеинът на прах за тийнейджърите, тъй като протеини има във всяка една храна, която приемаме. Приемът на протеин на прах е базопасен, ако се приема количество според специфичните нужди и по препоръка на диетолог или сертифициран треньор в областта. Аз лично започнах да използвам протеин на прах на 16-годишна възраст, малко след като влязох в залата. Важно е да отбележа, че винаги се препоръчва нужното количество протеин да се приема от хубава храна. Има различни видове протеин като трите основни групи са растителен, суроватъчен и животински. Има хора, чийто организъм не обработва добре даден вид протеин, което може да доведе до усещане за подуване на стомаха, засилване на газовете или пък поява на пъпки по тялото. Ако това се случи, трябва или да се коригира дозата на прием или да се смени вида протеин. Понякога тези странични ефекти може да се появят и при прием на некачествени продукти от непроверени марки на пазара.

Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре