Сега четеш
Най-често използваните от тийнейджърите приложения. Какво трябва да знаем?
Ах, тези оценки
Само за родителите на момичета
Алкохол, цигари, наркотици
Болките на растежа: как да действаме
Помощ: синът ми е с подути и болезнени гърди
Правото да пораснеш
Когато e Нова година, а детето ти е пораснало…
Детето ми има криви зъби! Ами сега?!
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Спортът също е от значение

Най-често използваните от тийнейджърите приложения. Какво трябва да знаем?

Обикновено на 11-13-годишна възраст детето се превръща бързо от потребител в активен участник в информационното общество. Поради това този период е едновременно много активен за развиване на дигитални умения, но и един от най-рисковите от гледна точка на онлайн поведението.

Най-популярните приложения за децата в тази възраст са TikTok, Facebook, Instagram и Snapchat.

Важно е да знаете, че Facebook и Snapchat имат политика за защита на децата, като минималната възраст за създаване на профил е 14 години.

Важно е да знаете, че TikTok, Facebook и Snapchat имат политика за защита на децата, като минималната възраст за създаване на профил е 14 години.
Facebook филтрира автоматично за всички профили до 18 год. неподходящо съдържание и ги защитава от общуване с непознати, като не позволява детски профил да бъде открит от външни търсачки.

При Snapchat споделените снимки и видео клиповете изчезват след кратък период от време, избран от изпращащия ги потребител. Важно – получателят може да запази снимките чрез скрийншот на собствено устройство и впоследствие да ги използва!

Instagram не разполага със същите автоматични защити, както тези във Facebook. Децата и родителите сами трябва се погрижат за сигурността на профила, като направят профила „частен“ (private).

Виж още

TikTok набра голяма популярност и много родители са притеснени от лесния достъп до видеоматериали – за гледане и за споделяне. Приложението разполага с настройки за сигурност (Privacy) чрез частен профил (Privat account) и функцията Дигитално благоденствие (Digital Wellbeing).

Все повече деца ползват Discord – социална мрежа, в която най-често присъстват т. нар. геймъри. Мерките за сигурност на това приложение са подобни на останалите.

 

Съвети към родителите:

  • Направете профила на детето поверителен.
  • Не въвеждайте лична информация на детето като адрес, телефонен номер и училище.
  • Изключете автоматичните функции за локализация и качване на снимки от мобилното устройство.
  • Обяснете на детето рисковете от злоупотреба при изпращането на неподходящи снимки или видеа (провокативни, със сексуално съдържание или с насилие).
  • Забавлявайте се заедно с детето – в Тик Ток или Snapchat, които са особено популярин сред подрастващите заради забавните филтри и възможностите за създаване на видео с музика.
  • Научете детето кога и как да подава сигнал, да докладва и блокира.
Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре