Сега четеш
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?

Юношите вече имат известен опит в света на джобните, пазаруването, спестяването, губенето на пари, заемите, споделянето и още много, много варианти на паричния оборот. Въпреки това те все още се нуждаят от вашата подкрепа, за да изградят здравословни финансови навици. Как да им помогнете в това?

 

Съвети към родителите:

  • Обсъждайте заедно семейния бюджет: откъде идват парите, как ги разпределяте за различните нужди и как може да намалите някои разходи или да потърсите нови приходи.
  • Учете детето да разграничава нужда от желание. Научете го, че първо се задоволяват нуждите и едва след това желанията, и то, ако има възможност. Това е ключово за по-нататъшния успех в живота.
  • Време е да увеличите периода, за който му давате джобни – веднъж в седмицата или месеца. Така ще го научите да планира разходите си.
  • Научете го да разпределя парите си за различни цели: за основни нужди (закуски, учебни пособия), за удоволствия, за спестяване, за благотворителност и др.
  • Насърчавайте го да спестява: помогнете му да си представи как малките суми от спестяване могат да му помогнат да постигне по-големи цели.
  • Открийте на детето собствена сметка в банката. Извадете му детска карта към сметката с ограничен дневен лимит, за да не харчи повече, отколкото е разумно. Използвайте всички възможности, които банката дава, за да следите заедно с детето движението по сметката.
  • Някои родители позволяват на децата си да пазаруват онлайн през родителска сметка. Съществува риск обаче децата без разрешение да натрупат сериозни задължения. По-добрият вариант е детето да има собствена карта с лимит на разходите. Банките предлагат най-различни варианти, в които родителят получава информация за всяко движение по сметката на детето.
  • Обсъдете с детето широко разпространените измами чрез фалшиви сайтове за онлайн пазаруване, които изглеждат съвсем еднакви с оригиналните сайтове на онлайн магазин или банка (фишинг).
Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре