Сега четеш
Детската агресия и обществото
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Детската агресия и обществото

Детската агресия е явление, което от години тревожи обществото ни. В последните няколко месеца ставаме свидетели на едно ново проявление, а именно агресията, проявена от деца, в дигиталното пространство. Има ли отговорини? Какви са причините? Как можем да помогнем на децата си?

Има ли отговорни?

Всъщност, има. Започвам текста първо с това, с надеждата да се забележи. Не за друго – съвременният човек не чете, той гледа видеа. Ще ви изненадам – не само децата не четат. Вече и възрастните го правят все по- малко. Та, за отговорността… Отговорни за проявата на насилие от деца сме всички ние. Родителите, които допускат битовото насилие да се превърне в норма и ежедневие за децата им. Непознатите, които подминават проявата на агресия, обръщайки поглед на другата страна. Журналистите, преизлъчвайки видеа с насилие над деца в национален ефир и primetime.

Отговорни сме за това, че в държавата ни детското правосъдие е в по-лошо състояние дори от детското ни здравеопазване. Съдебната ни система не наказва ефективно проявите на насилие от възрастни, камо ли от деца. Правораздавателните ни органи първо бият, а после питат… Доказателства няма да прилагам. Пуснете си централна новинарска емисия и сами ще ги откриете.

Какви са причините за детска агресия?

Детска агресия има. Тя е част от порастването. В зависимост от възрастта формите, интензитета, причините и посоката й се променят. Децата в детската градина прибягват до агресивни ходове, когато искат нещо бързо и веднага. Те не притежават емоционално-социалния контрол, който поставя ограничения.

В училищна възраст ситуацията се променя. Все по-често ставаме свидетели на груби шеги, прераснали в онлайн тормоз. Училищният тормоз не е нещо ново в училище. При това не само в българското. Сериозността на този проблем няма да намалее от това, че децата ни учат все по-често в дигитално пространство. Напротив! Тежките случаи на онлайн тормоз зачестяват.

Заснемането на видеа на подобни актове на насилие от деца и качването им в Интернет се случва почти ежеседмично. Какво се случва? Дете, освен че е бито и унизено от връстник, преживява тази агония в продължение на месеци. А насилникът вместо да бъде порицан става известен. Защото видеото е viral.

Можем ли да помогнем?

Можем.

Родителите – говорете с децата си! Не ги оставяйте сами в това да са жертви или насилници. И двете роли са страшни за децата ни. И в двата случая детето има нужда от подкрепа.

Виж още

Обществото – не подминавайте! Реагирайте, ако видите проява на агресия. Докладвайте, ако попаднете на видео с такова съдържание. НЕ го споделяйте!

Журналистите – МОЛЯ ви, не преизлъчвайте материали, съдържащи насилие. Така им помагате да набират популярност. Говорете по темата, търсете експертно мнение, информирайте обществото, но не забравяйте етичния кодекс на журналиста.

Властимащите – погрижете се за правата и задълженията на децата ни! При последното преброяване от 2021 на всеки 5 възрастни се пада по 1 дете. Нека не оставяме това едно дете да е необразовано, бито и унижавано.

Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре