Сега четеш
Време ли е за дебитна карта?
Как да изградим здравословни финансови навици у тийна?
7 въпроса за частните уроци
Как да се храни тийнейджърът?
За какво да внимаваме? Тревожни знаци
Време ли е за дебитна карта?
Тайните страхове
Светът на тийнейджърите: онлайн и офлайн
Промените в 5. клас

Време ли е за дебитна карта?

Кога е време да вземем дебитна карта на детето и как да се ориентираме в разнообразния пазар на подобни услуги – ще се опитаме да дадем ориентир на всички родители, които се интересуват от тази тема…

Обикновено, когато детето стане ученик, започваме да му даваме т.нар. джобни пари, с които то да може да си купи нещо от училищната лавка. В четвърти-пети клас обаче децата стават все по-самостоятелни, започват да ходят сами до училище и тук-там, като на дневен ред идва темата за самостоятелния бюджет. На тази възраст децата вече имат известен опит по отношение на джобните, пазаруването, спестяването, губенето на пари, заемите, споделянето и още много варианти на паричния оборот. И все пак, за да навлязат и разберат света на финансите, те се нуждаят от родителска подкрепа. Именно това е идеалното време отново да проведем с детето разговор откъде идват парите, как се разпределят за лични и семейни нужди, как могат да се намалят някои разходи или да се потърсят нови приходи… Ако детето досега се е справяло добре с джобните, време е да помислим и за изваждане на първата му банкова карта. Тя ще става все по-необходима не само за различни разплащания, но и за получаване на стипендия от училище, например.

 

Какви са ползите от това детето да разполага със своя дебитната карта

  • Развива финансова култура у детето;
  • Възпитава детето в самостоятелност и отговорност;
  • Детето има налични средства навсякъде и по всяко време;
  • Родителят има възможност да контролира финансите на детето;

 

Какви са рисковете

  • Детето да изгуби пластиката;
  • В началото да му е трудно да планира разходите си;

 

Какви дебитни карти за деца се предлагат у нас

От няколко години почти всички банки предлагат услугата дебитна карта за деца и тийнейджъри. Най-често използвани според нашето проучване са картите на Fibank (Debit MasterCard Pay Pass kids и Debit MasterCard PayPass Teen), ДСК (ДСК Старт и ДСК Тийн), УниКредит Булбанк (Mastercard Teens), Централна кооперативна банка (Карти Fun и карти Cool). Общото между повечето от тях е, че услугата се предлага за деца в две основни възрастови групи – 7-10 – 14 год. и 14 – 18 год. Условията, които банките предлагат, също са сходни – без такса за издаване и поддръжка на картата до навършване на пълнолетие на детето; не се дължат такси при плащане в търговските обекти или теглене пари от банкомат или пък, ако се дължат, са минимални. С детските и тийнейджърските карти контролът изцяло е в ръцете на родителя, като той определя сметката, ограничава операциите с картата до определени лимити, получава имейл известяване за извършени транзакции, тоест изцяло може да проследява направените от детето плащания.

За изваждането на картите се изисква документ за самоличност (на родителя и на тийнейджъра) и акт за раждане на детето. Картата се получава лично от лицето, на чието име се издава (ако попада в по-високата възрастова група, иначе от родителя). Срокът на валидност на детските дебитните карти обикновено е 3 години.

Виж още

Все по-голяма популярност добива и финансовото приложение Revolut. То представлява финансова  технологична услуга от типа онлайн банка, която предлага ред предимства на потребителите. Откриването е безплатно и става за минути по телефона. Няма такси обслужване. Децата имат възможност да изберат дизайна на пластиката от каталога на приложението.

Сметката за тийнейджъри Revolut Junior е предназначена за деца, но се контролира от родителите, които получават сигнали при всяка транзакция и могат да зададат персонални контроли за онлайн и безконтактните плащания на децата. За да управлявате разходите на детето, има опция за лесно „замразяване“ и „отмразяване“ на картата.

 

 

Каква е твоята реакция?
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Развълнуван
0
Щастлив
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре